27 Ocak 2011 Perşembe

flekso baskı sistemleri hakkında bilgiler

Flexo baskı tekniğinde bir rengin baskıda gözükebilmesi için yoğunluğu en az %2 olmalıdır bu 1.14 kalınlığındaki flexo kalıpları veya ince tram kullanılmış dijital pozlama yapılmış 1.14 ila 2.54 arası kalıplar için geçerlidir.

Eğer baskı konvansiyonel olarak 2.54 ila 3.18 arası kalıplar ile yapılacaksa bu değer en az %5 olmalıdır.

Tram nerden verilir...
Tram her hangi bir spot renge verilen yoğunluk değeridir
Mesela Freehand Corel yada Illustrator de %10 Cyan Vermeke
Cyan ın %10 tramını ver demek aynı şeydir.
Ancak Yoğunluğun Baskıdan sonra tram olarak gözükmesi için birde tonlama frekansı verilir
bu frekans ise arkadaşların dediğ gibi 24 tram 54 tram gibi ifadelerle paylaşılır.
örn. 22 Tramın Frekans değeri 22 x 2.54 = 55 Lpi dır.
...................................................................................................................................

Kalıplarınızdaki Açıları Kontrol Edin Eğer Açılarınız Normalse
Siyahın Açısı ile Sarının Açısını 37 Dereceye çekin
Cyan 7 Magenta 67 olarak kalsın
Pantone zeminlerde eğer tam zeminse tram kullanmamaya özen gösterin
tram kullanmadığınız takdirde açılar ile ilgili bir probleminiz kalmaz.
..........................................................................................................................
DOĞRU ANİLOX SİLİNDİRİN BELİRLENMESİ hakkında...
Flekso baskıda istenilen baskı sonucunu elde edebilmek için bir zorunluluktur.
Anilox silindiri diğer benzer silindirlerden ayıran en temel özelliği yüzeyi ile ilgilidir.
İki temel karakter vardır.
1- Hücre şekli, sayısı ve açısı
2-Hacimsel kapasitesi (Volume yada BCM olarak ifade edilir)
DEĞİŞKENLER
Hücre Sayısı ………. Baskı- Klişe tramı ve oransal noktalar

BCM………….....Uygulamanın yoğunluğu ve baskı malzemesi

Hücre şekli (Profil)……..

Hücre açısı ...Uygulama ve/yada elde edilebilirlik

Hücre sayıları aniloks silindir yüzeyinde bir birim uzunlukta bulunan hücre sayısı şeklinde isimlendirilir. Buda kayıt açısına göre sayılmaktadır. Örneğin 60 derecelik bir aniloksta 60 derecelik bir açı üzerinde birim uzunluktaki hücre sayısı L/cm yada L/inch olarak ifade edilir.
L/cm e göre minimum, ideal ve maksimum değerler şeklinde hacimsel kapasite BCM yada Volume olarak ifade edilir. Minimum değerler daha az mürekkep emen malzemelerde tercih edilmelidir.
Fiber lazer multi-hit teknoloji ile açılan Anilox hücrelerinin diğer yöntemlere göre avantajları
1- Daha kısa zamanda hücre açımını sağlaması nedeniyle üretim süresini kısaltır. Bu durumda maliyetleri düşürmektedir.
2- Hücrelerin yüzeylerindeki pürüzsüzlük değeri ve doğrusallık çok yüksek olduğu için daha iyi mürekkep transferi yapan ve daha kolay temizlenen hücreler elde edilir.
Çelik silindirin (base) üretiminde normalize edilmiş 1045 kalite çelik ve korozyona karşı mukavemet gereken yerlerde de AISI 304 kalite paslanmaz çelik kullanılmaktadır.
Uygulamaya göre radyal olarak 0,01 ila 0,03 arasında silindirik olarak 0,01 ila 0,02 arasında değişen hassasiyet değerlerinde üretim yapılır.
1300 Hv üzerinde sertlik ile seramik kaplama gerçekleştirilir. % 100 gözeneklilik kontrolü gerçekleştirilir.
Hücre duvarlarındaki pürüzsüzlük mürekkep donması nedeniyle yaşanan hücre tıkanıklarını önler. Yüzeylerde mürekkebin takılabileceği çıkıntılar olmadığı için daha kaliteli mürekkep transferi sağlar. Bunun yanı sıra temizlenmesi de daha kolaydır.
Hücrelerin geometrisindeki mükemmellik daha az mürekkep ile daha net baskı elde edilmesini sağlar.
Hücrenin mürekkep transferi
-Baskı materyaline ve uygulamaya göre
-Kullanılan mürekkebin kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre
farklılık göstermek ile beraber fiber lazer teknoloji ile açılmış hücrelerin hacimsel kapasitesi diğer yöntemler ile açılan hücrelere kıyasla daha verimli olduğu alınan baskı neticeleri ile ispatlanmıştır.
MIKRONAL firması:
BCM değerlerini birlikte belirleyebilmemiz için gereken bilgiler
Uygulama (mümkün ise baskı numunesi)
Baskı materyali hakkında bilgi
Baskı makinesinin ortalama çalışma hızı
Kurutma ünitesi hakkında bilgi
Kullanılan mürekkep (fiziksel ve kimyasal spekti)
Baskı makinesi model marka ismi vb. bilgiler neticesinde FLEXO STEEL firması ile en doğru BCM değerlerini belirleyebiliriz.
....................................................................................................
Flexo Baskı, Ofset baskıdan tamamen farklıdır..
Çogunuz biliyorsunuzdur yada duymuşsunuzdur Flexo baskının en önemli özelliği kağıt haricinde de naylon ve şeffaf malzemeler üzerine baskı Yapabilmesidir.

Flexo Ayrıca Bobin baskı yaparak çalışmaktadır. yani Ofsette Buna Web baskı deniyor.

Flexo baskı sırasında boyayı malzemeye aktarma yoluyla çalışmaktadır..

Flexo Baskı, Ofset baskı tekniğiyle kıyaslanmayacak kadar zor bir hazırlık istemektedir.

1 - Renk ayrımı farklı yapılmaktadır (tramlı işlerde kesinlikle Beyaz alanlara 0,2 Tram verilmesi gerekmektedir aksi taktirde Baskıya geçildiğinde tramlarda kopmalar olur.)

2- Tram Açıları Ofset baskıya göre farklı açılarda olup minumun Tram yoğunluğu 60 lık yada 54 lük olmalıdır. Yani tram yoğunluğu (70 lik veya 80 lik lpi olmamalıdır.) Aksihalde Çamurgibi baskı yapılır.

3- Baskıya hazır halen gelen Grafik çalışmaları Kesinlikle Flexo Baskıya uygun olacak şekilde çalışılmalı yada tekrardan düzenlenmelidir. (Özellikle Photoshop resimleri ve geçişlerdeki bindirmeler düşünülmelidir.)

4- Flexo baskının zor olmasının en belirgin özelliği 7-8 renk baskı yapılmasıdır. (Hani Bilirsiniz Şu çocuk bezleri ambalajları üzerinde bebek olanlar işte o baskılar 7-8 renk olarak basılmaktadır.) yani kısacası flexo baskıda pantone renklerle çok fazla içli dışlı olunur.

5- Flexo baskıda baskı sırasında Ofsetteki gibi kırmızıyı biraz düş, maviyi biraz arttır gibi olaylar biraz zahmetlidir....(Anilox Merdaneler bulunmaktadır bu merdaneler değişerek boya yoğunluğu ayarlanır..)

6- Yapışkan yüzeyli malzemelere baskı yapılacaksa (Çıkartma Etiket) Kesinlikle Baskı testi yapılmalıdır ve Yapışkanlı yüzeye baskı yapılacaksa Yapışacak yüzeylerde test edildikten sonra baskıya geçilmelidir.) Aksihalde ciddi zararlar söz konusu, Etiket 1 gün zımba gibi yapışır ama 2. gün kendiliğinden yapıştığı yerden düşer.... garip ama gerçek!

7-Flexo baskı yapacak personelin kesinlikle bilinçli olması gerekmektedir...

8-Flexo Baskı ile uğraşan grafikerlerin işi çok zordur...inanın ama çok zor.. iğne ile kuyu kazmak gibi ve en ufacık sorun bile onlara bağlıdır.

ŞUNU KESİNLİKLE UNUTMAYIN, FLEXO BASKI KALİTESİNİN ARTMASI TAMAMEN BASKI ÖNCESİ HAZIRLIĞININ İYİ YAPILMASINADA SAKLIDIR, BURADA UYGULAMACI GRAFIKER ARKADAŞLARA ÇOK İŞ DÜŞMEKTEDİR.
.........................................................................................................................................
1- Beyaza çok nadir geçis verilir oda üstüne basacak renklerde degradede eriyen birzemin varsa yapilir. Genel olarakta %2 oraninda kopartiriz alt noktasini ve düsük anilox kullanarak hem erimenin hemde %100 olan kismin iyi cikmasini saglariz.
Ve unutulmamasi gereken en önemli unsur kısmadır beyaz için flexible baskida makinasina göre degisir ama ben soloflex için 0.3mm kısma veriyorum arkadaslar. Kisma dedigimizde sudur ... Beyazin üzerine basacak renklerden söyledigimiz oranda herbir tarafindan küçük olmasidir.
2- Bu maddeki bilgilerin dogru kisimlari var ama netlestirmek gerek yeni baslayanlar için... hakan kardesimin de dedigi gibi tram yogunluklari yani lpi degerleri farklidir ofsetle... ofsette nedir? 70-80 tramdir. flexoda nedir peki? 24 ila 54 trama kadar çikar bu deger. Ha bu artamazmi artar ama hakan da konusunda bahsettigi gibi uygun aniloxlar olmalidir ki örnegin 54 tram için 270 lik anilox olmalidir. Bunu nasil buluyoruz hesaplari var ama kisaca diyebilirim ki aniloxu belirlemek için mevcut tramla x5 yapmalisiniz ve anilox karsinizda. Ancak traminizla elinizdeki anilox uyusmadigi taktirde vay baskinin haline iste ozaman ya camur gibi cikar yadasi yok kötü olur calisma iyi baski alabilmek için üzerinde tramlari bile yedirirsin forse vermekten.
....................................................................................................................................................................

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder